Sandrine Bony

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sandrine Bony
Sandrine Bony
Persoonlijke gegevens
Geboren 1968
Nationaliteit Vlag van Frankrijk Frans
Werkzaamheden
Vakgebied klimatologie
Universiteit Sorbonne Université
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Sandrine Bony (1968) is een Franse klimatoloog en onderzoeksdirecteur bij het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) van de Sorbonne Universiteit.[1] Bony was een van de hoofdauteurs van het Nobelprijswinnende Vierde Beoordelingsrapport van het Intergovernmental Panel on Climate, het IPCC-rapport 2007.

Bony doet onderzoek naar de rol die wolken spelen voor het klimaat en in het bijzonder bij klimaatverandering. Bij haar onderzoek combineert zij meetresultaten met satellietwaarnemingen en computersimulaties.[1]

Bony promoveerde in 1993 op haar proefschrift met de titel Analyse de l'impact des nuages et de la vapeur d'eau sur le cycle saisonnier du bilan radiatif terrestre ; implications pour la sensibilité climatique (Impactanalyse van wolken en waterdamp op de seizoenscyclus van de aardse stralingsbalans; gevolgen voor de gevoeligheid van het klimaat).

Van 1994 tot 1996 had ze een aanstelling als postdoc bij CNES, werkte ze bij de Climate and Radiation Branch van NASA bij het Goddard Space Flight Center en bij het Center for Clouds, Chemistry and Climate van de National Science Foundation. Van 1996 tot 2010 was ze onderzoeker bij het CNRC instituut Pierre-Simon-Laplace. Van 1999 - 2001 was zij visiting scientist bij met MIT instituut

Vanaf 2010 werkte ze bij het meteorologielaboratorium van Universiteit Pierre en Marie Curie, dat overging in de Sorbonne Universiteit, waar ze onderzoeksdirecteur is.

Bony was de eerste vrouwelijke onderzoeker sinds 1888 die de Buys Ballot medaille won in 2023.[2]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]